2009. október 27., kedd

Buktatorta

Reggel nézegettem az egyik gasztro oldalt...Doni fel is adta a rendelést...Amig sétáltunk párszor mondta is, hogy el ne felejtsem..mi lesz a dolgom ha hazamegyünk...Buktatorta...Sokat segitett is benne, biztos azért lett ilyen finom.


Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 dl langyos tej

A töltelékhez : baracklekvár, mogyorókrém..vagy izlés szerint bármi :)

A kenéshez : 1 db tojássárgája

Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk és duplájára kelesztjük.Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk a tésztát, nyújtófával egy kb 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekenjük a buktasereget. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.
A kör sugara helyett a vastagságra jobban kiváncsi lettem volna..Márminthogy milyen vastagságúra nyújtsam a tésztát.Igy amikor kiszaggattam, még mindegyiken nyújtottam egy kicsit. Mert nagyobb kapcsos formában sütöttem arányaiban valamivel több hozzávalóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése