2010. április 1., csütörtök

Foszlós kalács



Hozzávalók:
- 4 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor (az élesztőhöz)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg vaj olvasztva
- 65 dkg búza finomliszt
- 1 db bio tojás
- 11 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt tegyük szobahőmérsékletű helyre.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék 3 dl szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat - amikor egy kicsit kihűlt - beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába. Addig tesszük ezt, amíg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes lesz (kb. 10 perc). 

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel kezdjük el dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk és teljesen elválik az edény oldalától. Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.

A tészta másik felét nyolc egyenlőre részre vágjuk és brióst formálunk belőlük az alábbiak szerint: egy adagot három részre osztunk, a kalácshoz hasonlóan kisodorjuk őket, egyet azonban (az egyik szélsőt) hosszabbra hagyunk. Fonatot készítünk, amikor azonban két szál már elfogyott, a harmadik külső szállal alul körbetekerjük, ami összefogja a briósunkat. A kalács mellé helyezzük őket a tepsire és még negyed óráig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács és a briósok teteteje.

Briósokat én most kihagytam. Lett egy kakaós és egy mazsolás beütésű kalács.. :)

Köszönet a receptért!

1 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jól néz ki :) Bár ilyen segítség mellett nem csodálkozom ;)

    VálaszTörlés